Landschapsfotografie. Een kleine benadering
Wim van Velzen schrijft in zijn blog "roze wolken, benaderingen in de landschapsfotografie" dat er meer benaderingen zijn dan die van het perfecte moment, prachtig licht en speciale kleuren in een uitgekiende compositie. Natuurlijk is, zeker in de landschaps fotografie, de compositie belangrijk en heeft hard licht met de bijbehorende schaduwen niet echt de voorkeur. En zeker is het zo dat foto's maken in de vroege ochtend altijd weer een ervaring is die je bijblijft. Het landschap heeft echter meer dan de zonsopkomst en ondergang en het blauwe uurtje. Het grootste gedeelte van de dag heb je dat niet en kun je toch heel veel goede foto's maken. Het is dan de omgeving die zichzelf is en die je dan op je eigen manier kunt vastleggen.
Je kunt landschapsfotografie, zoals meerdere soorten fotografie, in 2 vormen zien. De opgemaakte en de ruwe vorm. Hier is de ruwe vorm de ware aard van het vastgelegde landschap en de opgemaakte vorm is hetzelfde maar dan met een laagje mascara. Uiteraard blinkt de laatste vorm uit door de, vaak gebruikte, extra digitale opmaak.
De ruwe vorm kan meer verhalend zijn en heeft dan een relatie met documentaire fotografie. Doordat het meer verhalend is roept het een reactie op bij de kijker. Als fotograaf let je dan ook meer op wat je wil vertellen dan alleen het visueel aantrekkelijke.
Welke lenzen je gebruikt voor je landschappen is aan jezelf en heeft te maken of je nadruk op weidsheid wil leggen of in wil zoomen op verder weg gelegen objecten.