Zonsopkomst Zegerplas hdrWat is het en hoe doe je het?

Je kent het waarschijnlijk wel je maakt een foto van een willekeurig onderwerp en dan zijn delen van de foto onder- of juist overbelicht. Dit heeft te maken met het feit dat de sensor, het stukje electronica dat de foto vastlegt, niet het dynamische bereik heeft wat onze ogen wel hebben. Je ziet het al heel gauw op een heldere dag dat de lucht op de foto bijna wit is in plaats van dat heldere blauw dat je toch echt zelf hebt gezien. Of dat de lucht wel goed is maar de voorgrond veel te donker. Hiervoor is een oplossing maar dat kost wel wat extra tijd om de foto te maken. De techniek die we gaan gebruiken heet HDR(High Dynamic Range) en hiermee is het mogelijk om de dynamische foto te maken die meer lijkt op dat wat onze ogen ook zien. Door middel van 'tone mapping'(een onderdeel van HDR bewerking) krijgt de foto zie uitstraling die je wilt.

Wat heb je er nog meer voor nodig dan je camera? Dat valt mee want een statief doet het werk voor jou!! Verder een fotobewerkings programma wat de door jou gemaakte foto's kan combineren tot een HDR foto.
Het maken van de foto:
Selecteer je onderwerp, stel je statief met camera op en stel erop scherp. Zet nadat je hebt scherpgesteld de autofocus uit. We willen namelijk geen verschillende focuspunten. De instellingen van de camera kan je zelf kiezen, je moet het zien alsof je gewoon een foto gaat maken. Zelf zet ik de camera altijd in de AV(ik gebruik Nikon) stand, waarbij ik dan mijn diafragmawaarde instel.
Maak nu 3, 5 of 7 foto's waarbij de middelste foto (respectievlijk 2, 3 of 4) normaal is belicht. De foto's hieronder zijn onderbelicht en de foto's hierboven zijn overbelicht. Dit is steeds 1 stop. als voorbeeld de 5 foto's:

-2 -1 0 +1 +2. Als derde stap ga je de foto's samenvoegen tot een HDR opname. Persoonlijk gebruik ik lightroom, maar er zijn vele andere programma's Hoe? Selecteer de foto's die je nodig hebt en kies in het menu "foto samenvoegen > HDR"